At skabe en stærk planteproduktions-enhed, der er fleksibel og klar til at levere fremtidens grønne fødevarer.
Vores klare mål er at kunne forene forretning, innovation og forskning.
Og ikke mindst give landbruget nye udviklingsmuligheder i en tid, hvor fødevareindustrien undergår store forandringer.
Udsætte gruppen af landmænd for viden og forskning med henblik på at skabe innovation på dyrkning af nye afgrøder på Bornholm
Tænke hele værdikæden, fra dyrkning til afsætning.
Skabe forretning for gruppen af landmænd, hvor varen er proteinafgrøder.
Det er ikke for ingenting, at Bornholm bliver kaldt Solskinsøen, og der er en række faktorer ved det bornholmske klima, der gør øen velegnet til dyrkning af bønner og andre planteproteiner.
Det bornholmske klima skyldes blandt andet, at Østersøen fungerer som klimabuffer, hvilket medfører at Bornholm ofte har et koldt og tørt forår samt en varm sensommer.
Bornholm er efter nordiske forhold begunstiget med et mildt klima, der er præget af mange solskinstimer kombineret med en mindre – i forhold til resten af landet – nedbørsmængde i forårs- og sommerperioden. Ud fra klimanormalen er Bornholm begunstiget af hele 1580 timer, svarende til 5,6 % flere solskinstimer end resten af landet, særligt i vækstsæsonen april til september. Foråret er som oftest køligt, imens sensommeren til gengæld er varm. Dette skyldes primært det omkringliggende dybe hav tæt ind mod kysten, der fungerer som en enorm buffertank for solens varme, der kun langsomt lader sig opvarme i foråret for så at afgive varme hen over efteråret.
Mellem nord og syd har Bornholm forskellige topografiske forudsætninger, hvilket nogle år kan forskyde høsttidspunktet for samme afgrøde i op til 14 dage på trods af kun få kilometers afstand markerne imellem. Der er stor variation i nedbørsmængde og temperatur, med en stigende nedbørsmængde og en faldende temperatur inde midt på øen. Skovbevoksningen midt på øen er med til at udjævne temperaturstigninger og bidrager til dannelse af ”fastlandsklima” med øget nedbør og kulde om vinteren. Desuden er 20 % af Bornholm skovklædt, hvilket sammen med de mange klippesprækker, særligt på Nordlandet, skaber et særligt mikroklima: Kystnært kan der f.eks. dyrkes mere eksotiske afgrøder, såsom kikærter og linser.
Det gode mikroklima på Bornholm giver gode vækstvilkår for mere varmekrævende afgrøder, såsom kikærter og linser.
På Bornholm er der stor dyrkningsmæssig variation i forhold til jordbunden. Muldlaget består overvejende af sandblandet lerjord, ren lerjord med en masse mineraler, dvs. rigtig god dyrkningsjord.
Den gode jord på Bornholm er en vigtig forudsætning for stor dyrkningssikkerhed og leveringssikkerhed fra FoodsBornholm.
Food Bornholm drives af bestyrelsen — med stor og uvurderlig hjælp fra medlemmerne af foreningen.
Formand
Christian Møller Holm
Høgegård, Aakirkeby
Næstformand
Jens Brandt
Lundegård, Svaneke
Jacob Dam Nielsen
Frostegård, Aakirkeby
Lennart Westh
Simblegård, Klemensker
Hans Hansen
Tidligere Lehnsgård, Rønne
Suppleant
Kristen Harild
Skovsholm, Aarsdale
Høgegård
Lundegaard
Vallegård
Frostegård
Gamlevældegård
Heslegård
Langedebygård
Lehnsgård
Nørregård
Simblegård
Skovsholm
Slettegård
Svanegård
Vellensbygård
Vi holder dig opdateret med friske nyheder og spændende opdateringer fra Food Bornholm.