Kikærter - også kaldet Garbanzo-bønner - er en bælgplante i familie med bl.a. Kidney-bønner og Lima-bønner.
Kikærter er en af verdens ældste afgrøder, som kan spores tilbage til Turkey omkring 3500 år før Kristi fødsel og i Frankrig 6790 år før Kristi fødsel. Indien har i dag den største produktion på verdensplan, men kirkærter dyrkes i over 50 lande. Kikærter er en fortrinlig kilde til kulhydrater, proteiner, kostfibre, B-vitaminer og en række mineraler, og er derfor en vigtig kilde til næringsstoffer i mange diæter.
Der er to kendte typer af garbanzo bønner eller kikærter - Kabuli og Desi. "Kabuli" betyder fra Kabul. Den har en lys farve med store frø samt en glat skal, en ensartet størrelse og en rund form. Denne type dyrkes ofte i Nordafrika, Europa, Pakistan, Afghanistan og Chile.
Den anden type - Desi (betyder lokalt eller indfødt) - er næsten det modsatte af Kabuli. Det er lille og mørkt med et hårdt lag. Det dyrkes i Indien, Etiopien, Mexico og Iran. I modsætning til den anden type kikærter eller garbanzo bønner har Desi en tykkere frøskal, der indeholder en højere koncentration af næringsstoffer, især antioxidanter som quercetin, kaempferol og myricetin. Desi er også rigere i fiber.
Som en alsidigt bælgfrugt er kikærter en essentiel bestanddel i mange mellemøstlige og indiske retter, ikke mindst hummus og falafel, som er kendt verden over.
Begge typer er tilgængelige til brug i enten dåse eller tørrede form. Den tørrede form kræver blødgøring i vand natten over før brug i madlavning, mens dåse-versionen kan bruges straks.